Själens ljud

Vad är Kyotaku?

Kyotaku är ett uråldrigt blåsinstrument tillverkat av bambu. Att spela Kyotaku är en övning som hjälper dig att komma hem till och ge ljud åt din själ, samt hitta mer balans både inom och runt omkring dig. Människor som har lyssnat på Kyotaku har ofta sagt att de känner sig lugnare, mer jordnära och har funnit djup tröst i det lugnande och helande ljudet och vibrationerna.

Bakgrund

Kyotaku har en 1200 år gammal historia och uppfanns av en Zen-buddhist. Originalflöjten gick förlorad under lång tid och återintroducerades sedan av vår (nu avlidne) Sensei Koku Nishimura i början av 1900-talet. Kyotaku ska inte förväxlas med Shakuhachi, som är en kortare kinesisk flöjt med en annan spelteknik. Kyotaku har en djupare ton, ibland något opolerad men ändå meditativ. Ljudet är mycket personligt och kan vara subtilt, skarpt, mjukt… det finns många variationer, men det gemensamma är att du får en träningspartner för livet som lär dig djupandning och hur man håller fokus i en värld med fler utmaningar än någonsin. Harmoniserande ljud är en bonus. Klicka här för att lyssna. (Upplevs bäst med hörlurar). Verket heter Kyo Choshi och är en uråldrig ”Honkyoku”, som betyder ”originalverk”, från ”Suizen”-traditionen som i sin tur betyder att meditera genom att blåsa i en flöjt. (Inspelat i studio den 18 november 2016).

Jag har studerat Kyotaku sedan 2005 med Sensei Anders Koei Nordin, i Köpenhamn, och med vår ledare för Kyotaku-sällskapet, Sensei Koryu Nishimura, i Kumamoto, som gav mig namnet Koyo. Koyo kan ha många betydelser; i det här fallet betyder det ”solsken” och för mig handlar det om att komma hem till min inre sanning, kärlek och frid, om och om igen, och dela med mig av det till andra.

 

Vill du lyssna live?

Det råder ingen tvekan om att detta instrument är bäst att lyssna på live. Inspelningar är bara en försmak av hur det låter, men du kommer inte att få samma upplevelse och helande vibrationer. Om du är nyfiken och vill veta mer är det bara att höra av dig till mig, så kan vi boka in ett samtal och ta reda på om det här är något du vill prova. Du kan boka mig för en lektion, konsert eller annat evenemang, som till exempel meditation eller yoga. Flöjten är också mycket väl lämpad för begravningar.
Jag befinner mig en timme sydväst om Stockholm.

 

Mer information:

Här är några länkar med mycket användbar information om detta magiska och sällsynta instrument:

Tilopa, Tyskland — Lärare och bra flöjtmakare.

Hans van Loon, Nederländerna –En annan Kyotaku-spelare. Mycket information på engelska och flöjter till salu.